Archive for joulukuu, 2011

Hyvää joulua!

perjantai, joulukuu 23rd, 2011

Pikainen korukuva ennenkun aloitan kunnolla joulun vieton, askarreltiin Vanillan (melkein 5v) kanssa koru Vanillan kummitädille. Tai Vanilla askarteli, mä autoin vaan laittamalla lukon ja riipuksen. Tässä siis Vanskun hyvän joulun toivotus kummitädilleen:

Nikkelitestiä ja direktiiviä

perjantai, joulukuu 16th, 2011

Aihe josta moni kyselee, ja hyvä niin, asiasta on hyvä olla kiinnostunut. Varsinkin te jotka teette koruja myyntiin, myyjän olisi ihan hyvä tietää hiukan mitä myy.  Kuvat aiheesta näin meillä testataan.

Koruja, ja tuotteita jotka tulee pitkäaikaiseen ihokosketukseen koskee EU:n nikkelidirektiivi (94/27/EC, VNp 2/2000 ja  2004/96/EY, VNa 494/2005), joka kieltää myymästä lävistyskoruja ensikoruiksi joista liukenee nikkeliä  0,2 µg/cm² tai enemmän (tämä siis koskee  niitä koruja jotka laitetaan rei’ityksen ja lävistämisen yhteydessä) ja muita koruja joista liukenee nikkeliä 0,5 µg/cm² tai enemmän. Nikkeli direktiivin mukainen ei siis tarkoita nikkelitöntä, vaan nikkelidirektiivi antaa raja-arvot paljonko nikkeliä tuotteen pinnalta saa liueta. On kuitenkin väärin myydä tälläistä tavaraa sanalla nikkelitön. Sanalla nikkelitön myytävän tuotteen tulisi olla nikkelitön, kts vanha kuluttajaviraston artikkeli aiheesta.

Sieltä artikkelin lopusta voi lukasta että valmistaja, maahantuoja ja myyjä vastaa siitä että tuote on turvallinen ja siitä annetaan oikeat tiedot. Koska voin rastia ruudut maahantuoja ja myyjä (ja utr osissa valmistaja) otan asian vakavissani, niimpä se tarkoittaa että varmistan asian, ja sitten varmistan uudestaan. Käytännössä se tarkoittaa että nikkelittömyys meillä testataan kahdella eri menetelmällä, joka ainoasta tuote-erästä. Poikkeuksetta.

Ensin se varmin tapa; massaspektrometri. Tämä härveli on liian kallis yksityiseen tai pienyrityksen käyttöön, joten tälläistä ei kotoa löydy. Kuitenkin vaadin tämän tuotteita tilatessa lähettäjältä. Massaspektrometrin toimintaa en osaa selittää omin sanoin, enkä oikeastaan ole edes varma olenko toiminta periatteen ymmärtänyt oikein joten linkitän wikipediaan. Kuitenkin tässä yhteydessä se tarkoittaa että saan sähköpostilla pdf tiedoston jossa on kippura mistä näkee mitä aineita on missäkin metalliosassa., ja laitan viestiä joka tilöauksen yhteydessä että tahdon uudet tulokset ennenkun lähettävät tavaraa tänne. Tämä testi tehdään siis kiinassa, ja on aina riski että kiinalainen huijaa. Niimpä testaan kaikki uudelleen kun ne tulee tänne kotitestillä.  ( Ja tieto siitä että testaan tavaran uudelleen pitää myös kiinalaiset varpaillaan, karsii kummasti hinkua huijata tässä suhteessa).

Kotitestinä mulla on käytössä apteekista saatava Chemo nickel spot test. Tämä testi ei ole mitenkään luotettava, tämä testaa lähinnä onko tuote nikkelidirektiivin mukainen ja on enemmäkin suuntaa antava, kotikäyttöön sopiva sellanen varmuuden vuoksi testi. Testi on nestemäinen, tippa nestettä pumpulipuikkoon, hierotaan testattavaan pintaan 30-60sekuntia, jos puikko alkaa punertaa sisältää tuote todennäköisesti nikkeliä. Se ettei testi punerra, ei tarkoita että tuote olisi nikkelitön ja dimetyyliglyoksiimi värjää myös raudan suolat punertavaksi.

Tässäpä vielä esimerkki:

Ensin meille tulee laatikko. Tällä kertaa sisältä löytyi antiikkihopeisia ja hopeoituja sydänlukkoja. Ja itseasiassa samalla  tuli myös laatikko rengasketjua, mutten sitä jaksanut kuvata, tylsiä tälläset kuvat.

Sitten leikitään kemistiä. Sen verta tiukkaa tavaraa että vähintään ikkuna auki kun testaillaan. Testin lisäksi siis kumihanskat, pumpulipuikkoja, testattavat romut ja euron kolikko.

Sitten testitulokset: hopeoitu sydänlukko negatiivinen, antiikkihopeasta lähti mustaa mutta tulos negatiivinen, rengasketju negatiivinen, euron kolikko positiivinen. Euro oli mukana siis siksi että saataisiin joku postiivinenkin tulos, ei se normi päivään kuulu.