Archive for heinäkuu, 2014

Pieni esipuhe millefioriin

lauantai, heinäkuu 26th, 2014

Kesähelteet on hauskaa aikaa tehdä millefioria; massa notkistuu ihan yhtäkkiä ja liukuvärit valmistuu hetkessä. Ja valmiit pötkötkin venyy ilman isompaa työtä. Niimpä otin itseäni niskasta kiinni ja viimein tein millefiori kurssin neljä  ekaa työtä viimein ohjeiksi vaihevaiheelta. Kuvat on nyt koneella ja alan naputella ohjeita blogiin.

Mutta ensin haluaisin sanoa pari sanaa, ne samat jotka toiv0ottavasti muistan sanoa kurssilla aina ennen alotusta.

Ensinnäkin kokeile rohkeasti, jos epäonnistut ei pötköjä tarvitse käyttää. Ne voi sekoittaa uudeksi väriksi tai pahimmassa tapauksessa saat paljon helmen sisustaa, hukkaan se ei kuitenkaan mene. Ja jos jokin menee vikaan, ota se opettelun kannalta, teet sitten ensi kerralla toisin. Millefiori ei ole hankalaa, kunhan muistat muutaman asia. Millefiorissa massalla on väliä. Läpikuultavaan pohjaan tehdyt massat ei toimi, lopputuloksesta tulee helposti suttuinen. Katon massoista läpikuultavalla pohjalla ovat beige, helmiäinen ja metallivärit, käytä näitä aina tarkkaan harkiten. Muilla valmistajilla se on ihan veikkaustoimintaa mikä pohjaväri on, en suosittele edes kokeilemaan.

Iso on aina helpompi tehdä kuin pieni. Ota rohkeasti reilusti massaa, liukuväriin annan kursseilla suosituksen kahdesta puolikkaasta pikkupaketista. Kyllä siitä tulee iso, mutta isosta saa aina myös pienen. Pientä ei saa isoksi, tai ainakin kuvio tuppaa väristymään jos yrität. Väreiksi kannattaa alkuun valita selkeitä värejä kunnon kontrastilla, liukuväriin valkoinen ja joku väri kuten magenta, violetti, turkoosi, vihreä, oranssi tai punanen. Mustalla tulee liaan iso kontrasti, ja keltaisella liian pieni. Tämä ohje alkuun, kun pääset liukuväristä jyvälle käytä just niitä värejä kun tykkäät. Pötköistä kannattaa ensin tehdä halkasijaltaan isoja ja pituussuuntaan lyhyitä, venytetään ne sitten valmiina, sen sijaan että yrittäisi tehdä pitkiä pötköjä johon tarvitsisi muotoilla pitkiä ohkaisia suiroja, ei kuulosta helpolle.

Ja kun pötköt on valmiit, ne annetaan olla. Varsinkaan kesähelteillä niistä ei saa iloa irti, mutta kun ne hiukan asettuu (normi-ilmoilla seuraavaan päivään) niistä saa helposti leikattua ohkaisia siivuja. Se mitä niillä sitten tehdään jää helteiden takia nyt siis myöhempään.

Näillä sanoilla eteenpäin, tulossa on lehti, ruusu, kukka ja perhonen. Nämä tehdään millefiori kurssilla tässä järjetyksessä, ja kurssilla yleensä myös ne jotka aiemmin ei ole massailleet myös näistä selviää. Toki kannattaa harjotella rauhassa, kurssilla olen siellä pitämässä kädestä kiinni mutta kotona en.