Helminauhan solminta

Paljon toivottu aihe, joten kirjoittelempa kuvien kera miten se tehdään. Ja hei, vastoin kun yleisesti luullaan tämä ei ole vaikeaa, toki tekniikka vaatii opettelua, mutta on taatusti vaivan arvoista.Solminnan idea on lyhyesti että jokaisen helmen välissä on pieni solmu. Näin korulle saadaan upea laskeutuvuus, helmet ei hankaa toisiaan ja mikäli nauha sattuu menemään rikki, ei hukata kuin korkeitaan yksi kaksi helmeä… Mutta nyt siis tekemisen pariin:

Ensin kerätään välineet:

Tällä kertaa somin makeanveden helmistä nauhan. Se mitä helmiä käyttää vaikuttaa langan valitsemiseen, koruun joka tehdään helmistä tai pääosin valitaan helmille hellävaraisempi silkki. Silkki kuitenkin venyy ja haurastuu ajan mittaan, joten kivi ja lasihelmille tai pääosin näistä solmittuun nauhaan valitaan kestävämpi nylon lanka. Helmisilkkiin solmitun helminauhan elinikä on noin 3-5vuoteen, jonka jälkeen helmet tulisi solmia uudelleen.

Mutta takaisin sinne välineisiin. olen siis valinnut makeanvedenhelmiä ja helmisilkkiä, tälllä kertaa kokoa 8. Langan vahvuus riippuu helmen reiän koosta. Langan tulisi mahtua kertaalleen reiästä läpi, mutta tuntua silti jämäkältä. Oikean koon oppii löytämään ajan kanssa. Jos lanka menee kaksinkerroin reiästä läpi, on lanka liian ohut.

Kuvassa harrastan väline urheilua, siniset langan leikkurit on ihanat käytössä, mutta hinnaltaan sen verran suolaiset etten niitä ole edes ajatellut kaupan valikoimaan, hyvät terävät sakset ajaa saman asian, jos oikein innostut aiheesta, silloin nuo leikkurit on hintansa arvoiset. Reiänväljennin on ehdoton työkalu, kuten myös hyvä ja nopeasti kuivuva liimaa. Frechwire, josta olen jossain kuullut suomennoksen koruspiraali, suojaa silkkilankaa metalliosien hankaumilta. Nylon langasta solmittaessa tätä ei yleensä käytetä, mutta silkkilangalle on ehdoton. Koruspiraalin koko on valittu aavistuksen isommaksi kuin silkki, sillä silkki viedään spiraalin läpi.

Mutta sitä ennen…

…väljennetään helmien reikiä. Ensimmäiset ja viimeiset 2-3 helmeä kaipaa reikää josta mahtuu lanka kaksinkerroin läpi. Kuva on havainnollinen, vie helmi vesiastiaan kun väljennät reikää. Ja tämä tehdään siis 4-6 helmelle. Tässä korussa käytin valtavia helmiä (11-12mm), joten tähän riitti vallan hyvin 2 helmeä alusta ja lopusta, mutta pienemmillä helmillä suositellaan kolmea. Usko tai älä, tämä on mielestäni se työläin vaihe solmimisessa, vaihe jossa usko on koetuksella. Mutta hei, tästä se sitten helpottaa.

Tässä siis valmista jälkeä ja vertailun vuoksi helmi jolle ei ole tehty mitään, iso ja pieni reikä vierekkäin.

Sitten päästään asiaan:

Eli tässä päässä kuvaa on helmisilkin pää, jota jatkuu noin 10cm kuvan ulkopuolelle. Eli kaksi isoreikäistä helmeä, sitten pätkä koruspiraalia ja lukko tai sen vastakappale. Vielä ei solmita mitään. Koruspiraalin  jälkeen kuvan ulkopuolella on 60cm helmisilkkiä jonka päässtä on neula. Ja siis jos sinulla on kolme isompi reikäistä helmeä molempiin päihin, laitetaan kolme helmeä. Ennen kuin pujoittelee lankaan yhtään mitään on hyvä vetää lanka pari kertaa sormien välistä ylimääräisten kierteiden poistamiseksi.

Sitten:

Aletaan solmia. Palataan siis ensimmäisen helmen läpi ja tehdään solmu tiukasti helmen viereen, ensimmäisen langan ympärille.

Sitten mennään toisen helmen läpi, ja tehdään taas solmu tiukasti helmen viereen ensimmäisen langan ympärille. Jos isompi reikäisiä helmiä on kolme, niin tämä toisetaan kolmannellekin helmelle.

Sitten on tärkeä vaihe:

Eli liima. Liimaa tiputetaan pieni tippa solmun päälle. Ja taas kuva on havainnollinen, eli ota helmet käteen kun  liimaat ettet töhri liimalla helmiä. Kapea kärkinen nopeasti kuivuva liima on tässä asiassa ihan must, älä kokeile muilla liimoilla. Kun liima on kuivaa, voi langan pään (sen noin 10cm pätkän jossa ei ole neulaa) leikata pois. Ja hyvillä saksillä pääsee siis alkuun

Sitten aletaan solmimaan:

Eli pujoitellaan niitä normaali reikäisiä helmiä lankaan, ja tehdään tiukka solmu napakasti helmeä vasten. Solmun saaminen oikeaan kohtaan vaatii opettelua, ja tekniikoita on monia. Pinsettejä käyttää moni solmun viemiseen helmen viereen, itse paina solmun sormella reikää vasten ja kiristän painaen kynnellä solmua. Tämä on hirmu vaikea selittää, mutta kokeilemalla löydät oman tekniikkasi.

Solmun tulisi olla napakasti helmeä vasten, tämä solmu ei ole. Ei siis näin, solmun ja helmen väliin ei ole tarkoitus jättää yhtään väliä. Oikea lopputulos näyttää siis enemmänkin tältä:

Anteeksi sumea kuva, mutta siis helmi on napakasti kahden solmun välissä. Ja solmun jälkeen pujoitellaan uusi helmi, jonka jälkeen tulee uusi solmu. Tätä jatketaan kunnes enää puuttuu ne 2-3 viimeistä helmeä, ne joiden reiät suurennettiin alussa.

Eli lopetus tehdään peilikuvana alulle,ensin on normaali reikäinen helmi, sitten on ne kaksi isompi reikäistä helmeä ja pätkä koruspiraalia. Ja koruspiraaliin viedään siis lukko tai vastakappale.

Eli lukon jälkeen palataan ensimmäisen helmen läpi, ja tehdään solmu langan ympärille. Sitten palataan toisen helmen läpi ja tehdään solmu hlangan ympärille. Solmun päälle taas tippa liimaa, jonka kuivuttua lanka leikataan solmun vierestä poikki. Jos meinää epätoivo iskeä, kerron lohdutuksena että lopetus on se mielestäni vaikein osuus helminauhan solmimisessa. Näin lähellä loppua ei kannata luovuttaa, sillä…

…helminauha on nyt VALMIS! Silkkilankaan solmitun korun elinikä on noin 3-5 vuoteen riippuen käytöstä, jonka jälkeen koru on solmittava uusiksi sillä lanka haurastuu iän myötä. Kemikaalit kuten hiuslakka ja hajuvesi rasittaa lankaa jotren ensin tukka ja muut kuntoon, koru viimeiseksi. Helmet kuitenkin pitää käytöstä, ne imevät iholtasi rasvoja joiden ansiosta helmet säilyttää kiiltonsa pidempään.

Jos nyt puri kärpänen ja haluat alkaa solmimaan, palataan maan pinnalle. En usko että kukaan aloittaa solmimista 11-12mm pyörehköillä lähes virheettömillä makeanvedenhelmillä, nuo helmet on hongkongin tuliaisia minulle. Ei tule kauppaan sillä taisi olla arvoikkain tuliainen jonka reissulta toin… Joten otampa loppuun vielä pikaisien ohjeistuksen hyvään opettelu projektiin, jos solminta on uutta mutta haluat kokeilla on tämä huomattavasti helpompi toteuttaa, eikä konkurssi tule kokeilemisen merkeissä:

Elikkäs tässä on mattapintaisia helmiäislasihelmiä kolmessa eri sävyssä (näistä vain hunaja löytyy kaupasta, tarvinnee korjata asia lähitulevaisuudessa), kokona on 10mm. Koska nämä helmet on lasia, on ne solmittu nylonlankaan. Vahvaan nylonlankaan ei tarvita neulaa, se on tarpeeksi jämäkkää että menee ilmankin helmestä läpi. Tapanani on vahata noin 2-3cm langan päätä, joka estää lankaa hapsottumasta ja helpottaa pujottelua. Koko lankaa ei pidä missään nimessä vahata, sillä vaha tekee langan rumaksi. Ja tässä ei siis ole käytetty koruspiraalia, mutta kahden ensimmäisen ja viimeisen helmen reiät on suurennettu siistemmän lopputuloksen saamiseksi. Nylon lanka antaa anteeksi enemmän kuin silkkilanka, jos solmu osuu väärään kohtaan saa sen vielä pienellä työllä avattua. Nylon langan voi liiman siijasta päätellä myös kuumentamalla, sillä nylon lanka sulaa kuumentaessa. Ole kuitenkin varovainen, sillä kuumentamalla liikaa poltat langan poikki ja olet takaisin lähtöruudussa. Katseltuasi pari kertaa kun työsi menee savuna ilmaan ystävystyt viimeistään liiman kanssa. Kuvan korussa on käytetty salpalukon vastakappaletta ja uskotoivo rakkaus rengasta lukkona.

Tekniikan oppii parhaiten kokeilemalla. Alkuun voi usko olla koetuksella, mutta kärsivällinen yrittäminen palkitaan. Ja kun tekniikasta pääsee jyvälle se ei ole vaikeaa, eikä aikaa vievää. Esimerkkinä ensin solmittu helminauha, alusta reikien suurentamisesta kuvaamisen ohella  nauhan solmimiseen valmiiksi meni vajaa 45min. Tämä kirjoituksen kanssa taistelen nyt kolmatta tuntia. Tästä kai voidaan päätellä että parempi pidettäytyä solminnan parissa? Joskus tulevaisuudessa täytyy vielä palata aiheeseen, sillä nyt käsittelemättä jäi miten neula pujoitetaan lankaan (hei, ei se mene niin, siihen on oikeasti oma tapansa) ja mitä ihmettä on sellakka ja monta muuta aiheeseen liittyvää nyanssia.

Solmimisen iloa!

5 Responses to “Helminauhan solminta”

 1. Anne kirjoitti:

  Tähän oli hyvä – olen pitkään miettinyt, että pitää alkaa kokeilemaan. Kaikki värkitkin olisi – en vain ole ehtinyt syventyä aiheeseen – kiitos! Nyt ei malta odottaa, että löytyy sopiva hetkonen:)

 2. Kia kirjoitti:

  Kiitos! Isoin homma oli tosiaan kirjoittaminen aiheesta (niin ja piti muistaa laskea työ ja ottaa kuva), ei itse toteutus. En lupaa että ensimmäinen sujuu kuin vettä vaan, mutta ei se niin vaikeaa ole kun usein kuvittelisi.
  Ja se tuosta unohtui että jos oikein laiskottaa eikä jaksa hioa isompia reikiä, sen oikasee käyttämällä solmusuojia.

 3. Maria kirjoitti:

  Mieliteko löytyi.. Joku päivä aloitan tämän alan, luulen tykkääväni näpräyksestä. Sukankudonta jäi päälle, en saa putkea poikki ;D))

 4. Taava kirjoitti:

  Mä olen yhden helminauhan solminut ja olihan se ihan kivaa, mutta myös niin hidasta, että koin työlääksi. Joskin en ihan helminauhaa koe omaksi tyylikseni ;-D

 5. Kia kirjoitti:

  Suunnilleen ekat viisi oli sellaset että tuntu toivottamalle tuhertamiselle. Mutta kyllä se siitä, kun siihen saa sen oman tuntuman se helpottaaa. Mutta voin myöntää että liian vähälle käytölle kyllä mullakin jää, tämä esimerkki koru tulee vramaan kaulaan jos mennään ulos syömään tai johkin kemuihin, kumpaakaan tuskin tapahtuu ihan heti lähitulevaisuudessa. Pitkää solmittua tykkään käyttää, mutta… kehtaanko edes myöntää… mulla oli ihan kerran koko maaliskuun aikana koru kaulassa. Tekeminen on kivaa, muttei mikään sovi verkkareiden tai pumppahousujen kanssa :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.