Tapa tämäkin viettää perjantai iltaa… (huoltovinkki kaikille läppärin omistajille)

Korukilpailun äänestyksen piti alkaa perjantaina, mutta kuten facebook ryhmässä ja kaupan etusivulla kerroin, tekniikka petti. Niimpä ajattelin jakaa asiakkaille joilla on läppäri käytössä sellaisen pienen mutta toimivan huoltovinkin joka kannattaa tehdä ennenkun on myöhästä. Tämä on sellanen tee niinkun sanon, älä niinkun mä teen hommeli, sillä jos mä olisin kiltisiti kuunnellut omia neuvojani niin perjantaina olisi kone toiminut ihan normaalisti. Nyt sen sijaan tuli tehtyä melkonen määrä hommia sen toimimisen eteen.

Olen samasta viasta korjannut tuttujen läppäreitä kymmeniä kertoja. Itseasiassa tämä on on ollut ainoa vika joka niissä on ollut, joten vaiva on melkosen yleinen. Ja siis ongelma on pöly, hiukset, koirankarvat yms. (Sanottakoon silti että vaikka tää on se mitä mun pitäs tehdä työkseni, en ole sitä päiväkään koskaan tehnyt, mutta vikana tämä on mun tutuilta ollut ainoa löydetty)

Kone alkaa oireilla huomaamattomasti asteittain, joka päivä tuulettimen suhina hiukan lisääntyy, mutta niin hiljalleen ettei sitä välttämättä edes huomaa. Joku tuttusi saattaa lopulta ihmetellä miksi kone suhisee niin paljon, mutta siihen pääsee siis itse tottumaan. Seuraava oire on sammuilu. Yhtäkkiä kesken käytön, kone sammuu ilman mitään varoitusta. Todennäköisesti kone tuntuu lämpöiseltä käteen. Jos yrität heti käynnistää uudelleen, se käynnistyy mutta sammuu pian taas uudellen. Jos koitat tunnin kuluttua uudelleen, kone käynnistyy ilman mitään kipua.

Jos katsot läppärin pohjaa tai kylkeä, löydät jostain ilmanvaihto aukot. Vältät yllä olevan onegelman jos edes kerran puolessa vuodessa otat imurin käteen ja imuroit näitä ilmanottoaukkoja. Se minkä alla näet jotain tuulettimen näköistä on tärkein, ja siitä todennäköisesti nousee eniten pölyä kun imuroit.

Sitten tapaus mun koneeseen. Eli älä tee näin. Olen todella laiska korjaamaan omia koneitani, tai tekemään niiden eteen juuri yhtään mitään. Itseassia Pasi on pidemmän aikaa, monta kuukautta, naputtanut mulle että imuroi se kone, suhina oli melkoinen. Taisi itseasiassa perjantaina, vielä kun kone toimi, sanoa että oon vaan niin pässi etten usko että mun koneessa olisi vikaa. Kyllä mä sen suhinan tunnistin, ja tiesin että olis tarvinnu imuroida, mutta liika laiskuus sammuttaa konetta vaivasi. Sitten mun kone sammui. Käynnistyi, mutta sammui heti. Ja sammui kun käynnistin. Joten otin imurin käteen, ja imuroin. Ja kone lähti taas käyntiin, suhina oli loppunut. Vaan mä olin auttamattomasti myöhässä, kone sammui taas. Tuuletin ei meinaan pyörähtänytkään kun käynnistin koneen.

Jos tuuletinta ei päälipuolelta imuroi ajoissa, se tarvii kaivaa koneen sisältä esiin ja putsata. Hyvällä tuurilla tuuletin herää henkiiin siitä, huonolla se kärähtänyt ja tarvitaan uusi. Yleensä tuulettimeen pääsee melko helposti läppärissäkin käsiksi, kaikki tuttujen läppärit on ollut mulle hyvin ystävällisiä tässä suhteessa. Mutta mun läppärini onkin toinen asia, tää tartti ottaa atomeiksi että pääsi tulettimeen kiinni. Suunnilleen jokanen osa tarvi irrottaa ennenkun oli tuulettimella. Sen sisältä löytyi peukalonpään kokonen melkoisen tiivis pölypallo, joka esti tuuletinta pyörimästä.

En huomannut ottaa kameraa ajoissa esiin, vaan vasta kun pöllypallo oli hävitetty ja sekä tuuletin että emolevy oli jo takaisin paikoillaan, mutta tässä siitä kuvaa:

Vasemmassa yläkulmassa siis näkyy ongelma, eli tuuletin.

Saman vehkeen sivuprofiili.

Ja mieletön määrä ruuveja.

Kun pöllypallo oli pois, rohkeasti laitoin läppärin kasaan, pistin kädet ristiin, ja kun virrat laitoin tuuletin pyörähti. Luojan kiitos, muuten olisin metsästänyt uutta tuuletinta, ja tällä koneella on kaikki. Siis kaikki. Tottakai meidän nörttitaloudesta löytyy toimivaakin konetta mutta ei sellaista jolla olisi tarvittavat ohjelmat, tunnukset, tiedostot yms. Voin myöntää, ala huuli väpätti ja käsi tärisi. Pasia lainatakseni, meillä on vaan leipä kiinni tässä koneessa (ja juu, eihän ne tiedostot yms olisi mihkään kadonnut kun kovalevyt oli kunnossa mutta yhden läppärin taloudessa jossa tykätään tehdä viikonloppuisin töitä se ei paljoa lämmitä).

One Response to “Tapa tämäkin viettää perjantai iltaa… (huoltovinkki kaikille läppärin omistajille)”

  1. Meemu kirjoitti:

    Kyllä sitä pöytäkonettakin kannattaa imuroida välillä, vaikka siellä toki on enemmän tilaa villakoirien kerääntyä… Mulle kävi juuri noin työkoneen kanssa tässä muutama viikko sitten. Ja tuulettimen ostoksi meni. Muutama päivä meni ensin ihan lomaillessa, koska tietty se kone lakkasi toimimasta juuri kun isäntä oli lähtenyt reissuun… Ja minä kun en noista mitään ymmärrä, käytän vaan. Mutta opin läksyni siitä, että tosiaan kannattaa imuria näyttää koneille välillä :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.