Näin tehdään vaijerikoru

Toivottiin tällästä rautalanka mallia, joten toivottavasti tällä pääsee alkuun. Teen rannekorun, mutta samalla tavalla syntyy kaulakorukin. Tämä on siis on melko pitkälle selitetty versio, mutta jos jotain kysyttävää niin rohkesti kommenttiosastolle kysymystä.

Ensin työvälineet:

 1. Kärkipihdit
 2. Katkaisupihdit (/sivuleikkurit)
 3. Pyöröpihdit
 4. Puristushelmipihdit

Kaikkia edellä mainittuja ei tarvitse, ja kokeilemiseen käy ihan työkalupakista löydetyt työkalut. Ja kun kärpänen puraisee ja haluaa alkaa harrastaa, pihdit saa hankittua vaikka rautakaupasta (ei nelosta), tärkeintä on että ne sopii käteen. Toki tiedän sellaisen helmikaupan josta kaikki pihdit kannattaa hankkia ;)   Kärkipihdit on se jota käytän itse eniten, puristushelmipihdit se jota käytän vähiten. Syy tähän on tottumus, kun aloin harrastaa ei tarjolla ollut jälkimmäistä vaihtoehtoa ja vanha koira ei opi uusia temppuja. Kummallakin voi siis tehdä saman, näytän myöhemmin mitä eroa näillä on. Kärkipihdeillä on myös kätevä pitää kiinni ja kiristellä, kärkipihdit on mun suosikkini. Katkasupihdit on ehdoton hankinta, niillä katkaistaan koruvaijeri. Älä käytä saksia, vaijeri luultavasti katkeaa saksilla, mutta ne on entiset sakset, vaijeri on muovipinnoitettua terästä joten se jättää jälkensä. Pyöröpihdit, no niitä et tarvitse tässä projektissa, jatko-osassa kyllä (joka tulee myöhemmin joskus).

Sitten on kaikenmailman härpäkettä jota voi käyttää jota kuvassa ei ole. Näistä mainittakoon pyyheliina tai vaikkapa noin A3:n kokoinen fleecepalanen pöydälle. Kummankin idea on ettei sormista putoilevat helmet päädy lattialle, pöydältä ne tapaa hypellä lattialle ja muistuttavat sitten ikävästi imuroidessa itsestään kun ropisevat putkessa. Tai sitten konttailet lattialla pudonneiden perässä. Toinen kätevä on helmikolmio. Periaatteessa mikä tahansa pieni kippo kuten vaikkapa pilttipurkin kansi käy, muttei käyttömukavuudessa ihan vastaa samaa. Tämän idea on siis että saat käytettävät helmet kaadettua pussista tai purettua nauhasta kippoon, jossa ne pysyy yhdessä paikassa mutta on kuitenkin kokoajan käsillä. Se missä pilttipurkin kansi häviää helmikolmiolle on kun laitat ylijääneet pienet helmet takaisin pussiin, kolmion kärki on melko kätevä nokka takaisin pussiin kaatamisessa, siemenhelmille ihan ehdoton.

 1. Koruvaijeri
 2. Erillaisia isoja kivihelmiä
 3. Puristushelmen päälisiä
 4. Vaijerinsuojia
 5. Puristushelmiä
 6. Salpalukko
 7. Pieniä lasihelmiä
 8. Helmihattuja

Sitten osien pariin. Valitsin tarkoituksella helmiä joita ei kaupasta löydy, idea ei ole tehdä samanlaista rannekorua, vaan auttaa rohkeasti kokeilemaan; päästää oma mielikuvitus valloilleen. Kaikkia osia ei tarvitse, tämän idea on selittää miten ihan tavallisia osia käytetään. Ja muut lukot laitetaan samalla tavalla, laitoin tähän nyt vaan salpalukon, mutta jos ei ole salpalukon ystävä niin muutkin laitetaan samalla tavalla.

Sitten miten puristushelmipihdit toimii..

1-2. Se taaempi kolo, joka on U:n mallinen, sillä puristetaan ensin. Mä en ole näiden pihtien kanssa mestari, idea olisi saada molemmat vaijerin päät puristushelmen vastakkaisiin reunoihin, sinne U:n kumpaankin kärkeen. Mulla ne tapaa jäädä enemmän tai vähemmän keskelle, mikä vaikeuttaa seuraavaa vaihetta.

3. Se etummainen kolo taittaa puristushelmen kaksin kerroin.

4. Ja valmiina se siis on siisti pieni nökerö.

Mutta…

Aikana ennen puristushelmipihtejä se tehtiin näin. Eli kärkipihdeillä puristushelmi liiskaksi.

Tämän kuvan olisi tarkoitus havannollistaa mitä eroa kahdella edellä mainitulla sitten on, muuta kuin kuvien määrässä. Numero 1 on puristettu kärkipihdeillä ja 2 on puristushelmipihdeillä, kummatkin puristushelmet on samankokoisia alkujaan, puristushelmipihdeillä siitä tulee pienempi kun se pyöristetään kaksin kerroin. Mutta sanottakoon että ko puristushelmi on 2mm, eli ylläoleva kuva on suurennos.

Sitten aloitetaan.

 1. Vaijeri
 2. Puristushelmi
 3. Vaijerin suoja
 4. Lukko
 5. Ja tähän oltaisiin menossa…

Eli aloitetaan vaijerista. Sitä leikataan tarpeeksi pitkä pätkä. Alkuun mittaa hiukan reilu se mitä luulet tarvitsevasi ja kumpaankin päähän ylimääräiset 7-10cm  päättelyyn. Parempi ottaa liian pitkä kuin liian lyhyt, vaijeria ei jatketa millään ja etenkin alkuun liian lyhyillä päillä päättely on melko turhauttavaa. Sitten puristushelmi, edellä kävin lävitse tavat puristaa se. Ja kun katsotaan kohtaa 5, voidaan huomata että tämä vanhakoira ei ole siis oppinut uusia temppuja, olen sen siis liiskannut kärkipihdeillä.  Vaijerinsuoja, sen tarkoitus on suojata vaijeria. Aina sitä ei voi käyttää, esimerkiksi on jakajia ja monirivisiä lukkoja joissa siistempi tulos tulee ilman, sitten lisäksi kaikki ei näitä käytä vaikka voisikin. Vaijerinsuoja ei siis ole mitenkään pakollinen osa, se suojaa nimensä mukaisesti vaijerin tekemää u-käännöstä, mutta esimerkiksi ryhmässä jossa itse koruilen suojia käyttää lisäkseni ehkä kaksi, käyttämättä jättää useampi. Löytyy helmikirjojakin jotka ei vaijerinsuojasta ole kuullut, joten ei kai sen pois jättäminen niin suuri rikos ole. Minä kuitenkin käytän.

Puristushelmen päälinen. Se on samanlainen kapistus kuin vaijerisuoja, minä käytän, moni ei. Ei mitenkään pakollinen, itse kuitenkin tykkään että lopputulos on minun silmään siistempi päälisellä kuin ilman. Tietty, minäpä liiskaan puristushelmeni “väärin”, hyvä ne jollain on peittää ;) Koruilussa ei siis ole oikeaa ja väärää, vaan makuasioita, joista ei kiistellä. Vaikka minä teen näin, halusin kuitenkin kertoa ettei se ole mitenkään ainoa tapa. Sama pätee puristushelmen päälisen laittoon, jos sellaisen päätyy laittamaan, voi sen tehdä kärkipihdeillä (2.) tai puristushelmipihtien pyöristysosalla (1.). Kummallakin se puristetaan varovasti kiinni.

Nyt meillä siis pitäisi olla toimiva alku joka näyttää jommalta kummalta alta olevalta tai sitten joltain siitä välistä:

Se riisutuin malli, vain pakolliset osat. Jotain väliltä olisi  tähän puristushelmen päälinen tai vaijerinsuoja.

Versio kaikilla nippeleillä ja nappeileilla, löytyy siis vaijerinsuojat ja puristushelmen pääliset. Jompi kumpi tai siitä väliltä, nyt on kuitenkin alku valmis. Niimpä haluan sanoa jotain helmien valinnasta.

Ei näin, ahneella on sellanen loppu, kais tiedätte. Pelkät isot helmet ei yleensä toimi. Yllä olevan korun vikana on ettei se taivu, ei senttiäkään enempää kuin kuvassa. Eli se ei mene edes kiinni, ja tuskin on kauheen mukava tai pitkäikäinen vaikka menisikin. Tästä saa parilla eri tapaa toimivan, mutta tämä tönkköys on hyvä ottaa huomioon suunnitellessa.

Yleensä ei ole toivottavaa päätellä näin löysään, mutta tälläinen päättely tekee pelkistä isoista helmistä tehdyn korun toimivaksi, tämä antaa tilaa helmien elää, ja koru taipuu näin kiinni.

Eli rannekoru näyttäisi tältä yllä olevalla elämisvaralla. Mun suosima vaihtoehto on käyttää isojen helmien välissä pieniä helmiä; välihelmiä, tai siemenhelmiä (ne on sellaisia tosi pieniä lasihelmiä) tai mitä nyt sattuu keksimään.

Päädyin siis pieniin helmiin välissä, ja laitoimpa helmihatunkin tuomaan ilmettä lisää. Tämän kuvan tarkoitus on kutenkin osoittaa mistä kohtaa ylimääräisen vaijerin voi pätkäistä pois, parin helmen jälkeen. Jos tekee kovin isoista helmistä kaulakorua, ja epäilee että korusta tulee raskas, toinen puristuhelmi tässä kohtaa ja pätkäsy sitten vasta parin helmen päässä tuo lisää kestävyyttä. Mutta tästä tulee rannekoru joten pätkäsen tuosta ihan helmen vierestä. Ja sen jälkeen pujotellaan helmiä kunnes ollaan toisessa päässä korua.

Sopivan pituuden saa joko sovittamalla tai mittaamalla välissä. Sovitan omaan ranteeseen, joka sitten näkyy lopputuloksessa, paitsi että ranteeni on paksu, pidän roikkuvasta rannekorusta; lopputulos on monen makuun liian pitkä. Ja koska tässä notkeutta tuli noista pienemmistä helmistä välissä, vaijeri kiristetään, eikä jää mitään elämisvaroja. Ja päättely menee peilikuvana aloitukselle, ja pujotella sinne parin helmen päähän taas missä katkaistaan ylimääränen vaijeri heti helmen reiän vierestä. Kunhan ollaan ensin liiskattu se puristushelmi.

Ja sitten se olisi valmis! Yhteenvetona kertaan vielä mitä tarvitaan:

 • koruvaijeria
 • katkaisupihdit
 • kärkipihdit tai puristushelmipihdit
 • puristushelmiä
 • lukko
 • helmiä

Sitten mitä minä käytin edellä mainittujen lisäksi:

 • vaijerinsuojia
 • puristushelmen päälisiä
 • helmihattuja

Nyt rohkeasti kokeilemaan!

7 Responses to “Näin tehdään vaijerikoru”

 1. Anne Valli kirjoitti:

  Olipa mahtava ohje. Uskoisin, että tuon ohjeen avulla pystyn minäkin saamaan aikaan jonkinlaisen korun :) Lisää näitä!

 2. Systeri kirjoitti:

  Hyvin neuvoit :)

 3. Outi kirjoitti:

  Kiitos!

 4. Mini kirjoitti:

  Kiitos tästä! Kaikki muutkin tutorialit otetaan ilolla vastaan :) .

 5. outi jokela kirjoitti:

  hyvät vinkit, kiitos :) ja koru on kaunis :) )

 6. Bouchra kirjoitti:

  Tuhannet kiitokset, erinomainen ohje. Lisää ohjeita:-)

 7. Tiina kirjoitti:

  Lämmin kiitos hyvistä yksityiskohtaisista ohjeista! Tulivat tarpeeseen… ;)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.